Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselín

Charakteristika:
Ide o najčastejšie používané stabilizátory a emulgátory – nachádzajú sa v pekárskych výrobkoch, cukrovinkách, mrazených dezertoch, slanom pečive, margarínoch, stuženom tuku, majonézach, sušenom mlieku, práškovej smotane, čokoláde, žuvačkách, mäsových pomazánkach. Mono- a diglyceridy mastných kyselín sú súčasťou bežných tukov – triglyceridov a môžu vznikať samovoľne pri úprave potravín. S účinnosťou od 9. 6. 2019 sa môžu použiť aj ako leštiaca látka na povrchové ošetrenie čerstvého ovocia a zeleniny. Na povrchu potom tvorí tenkú, inertnú, fyzickú bariérovú vrstvu proti strate vlhkosti a oxidácii za účelom ochrany výživovej akosti a predĺženia trvanlivosti. Určené iba na povrchové ošetrenie citrusových plodov, melónov, ananásov, banánov, papájí, mang, avokád a granátových jabĺk.

Použitie:
Tieto látky sú využívané ako emulgátory, stabilizátory a protispekavé látky. Vyskytujú sa v pekárenských výrobkoch, ako sú napríklad bábovky, koláče alebo chlieb. V rámci EÚ sa objavujú v čoraz väčšom množstve potravín, napríklad v prášku do pečiva, kockovom cukre či cesnakovom a cibuľovom granuláte. Niektoré soli mastných kyselín sa používajú ako lubrikanty alebo látky zabraňujúce prichyteniu.

Výroba:
Pripravujú sa čiastočnou esterifikáciou glycerolu vybranými prírodnými mastnými kyselinami. Možno ich získať zo živočíšnych tukov i rastlinných olejov – teda napríklad z bravčovej masti a loja alebo z bavlníkového, sójového či slnečnicového oleja.

Skóre škodlivosti:

safety-score-1

Zaradené do skupiny:

Stabilizátory

Zdroje:

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. – [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.