![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/05/logo.920e81c7.png)
E641 - Leucín
Charakteristika:
Leucín je esenciálna aminokyselina sladkej chuti. Je prirodzenou zložkou rastlín a mikroorganizmov, kde je syntetizovaný pomocou mnohých enzýmov z kyseliny pyruvovej. Vyskytuje sa v oboch opticky aktívnych formách. Ako potravinárska prísada sa používa L-leucín. Aminokyselina leucín je najdôležitejšia bielkovina pre tvorbu svalovej hmoty.
Použitie:
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Nachádza použitie ako prísada v umelom sladidle – aspartám.
Výroba:
Leucín sa vyrába z lepku, keratínu a kazeínu. Nachádza sa v mnohých živočíšnych aj rastlinných potravinách.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.
![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/04/fp_logo3.b3c5ed0a.png)