![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/05/logo.920e81c7.png)
E626 - Kyselina guanylová
Charakteristika:
Kyselina guanylová je súčasťou nukleovej kyseliny RNA. Je známa tiež pod názvom guanozín monofosfát, alebo GMP.
Použitie:
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu, najmä spoločne s jej soľami guanylany. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, mäsových výrobkov, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm.
Výroba:
Kyselina guanylová sa vyrába zo sušených rýb alebo sušených morských rastlín.
Skóre škodlivosti:
![safety-score-3 safety-score-3](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/elementor/thumbs/safety-score-3-qnh9wxj3jkg2u4gtamw8p8c9zr6maouz0582tun050.png)
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/05/icons-ecka-allergen.fb5c1d17.png)
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.
![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/04/fp_logo3.b3c5ed0a.png)