![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/05/logo.920e81c7.png)
E475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami
Charakteristika:
Žlté či svetlo hnedé kvapaliny alebo polotuhé látky.
Použitie:
Tieto estery tvoria celý rad emulgátorov, ktorých vlastnosti sa líšia podľa charakteru použitých mastných kyselín a podmienok pri ich výrobe. Využíva sa ich napríklad na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja alebo v šľahaných krémoch, tukoch a margarínoch. Majú vplyv na vlastnosti čokolády a pomáhajú tvoriť hladký a lesklý povrch margarínu a dezertov. V pekárstve sa používajú v sladkých cestách – zlepšujú ich štruktúru a zväčšujú objem. Objavujú sa tiež ako stabilizátory niektorých nápojov, v mliečnych výrobkoch, majonézach alebo instantných polievkach.
Výroba:
Pripravujú sa čiastočnou esterifikáciou polyglycerolu mastnými kyselinami.
Skóre škodlivosti:
![safety-score-1 safety-score-1](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/elementor/thumbs/safety-score-1-qnh9wzerx8inhce2znphu7v76ixcq32foej1sek7sk.png)
Zaradené do skupiny:
Emulgátory
![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/05/icons-ecka-animal.cf653f26.png)
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.
![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/04/fp_logo3.b3c5ed0a.png)