![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/05/logo.920e81c7.png)
E473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami
Charakteristika:
Mäkké pevné látky, tuhé gély alebo biele či sivé prášky.
Použitie:
Vďaka rozhodnutiu FDA sú od roku 1982 využívané ako zložky ochranných povlakov na rôznych druhoch ovocia a zeleniny. Rovnako plní úlohu emulgátorov, stabilizátorov a látok určujúcich štruktúru, čo zahŕňa aj udržovanie peny, a tiež v pekárenských a cukrárenských výrobkoch, mrazených krémoch, niektorých omáčkach, šalátových zálievkach, práškovom a ochutenom mlieku, margaríne, majonézach.
Výroba:
Estery sacharózy sa vyrábajú reakciami cukrov s rôznymi mastnými kyselinami.
Skóre škodlivosti:
![safety-score-1 safety-score-1](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/elementor/thumbs/safety-score-1-qnh9wzerx8inhce2znphu7v76ixcq32foej1sek7sk.png)
Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/05/icons-ecka-animal.cf653f26.png)
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.
![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/04/fp_logo3.b3c5ed0a.png)