E460 - Celulózy (a.)
Charakteristika:
Polysacharid nerozpustný vo vode, základná stavebná jednotka rastlinných bunkových stien. V práškovej forme biela látka bez zápachu. Bližšie delenie je: 460(i) mikroskryštalická celulóza alebo 460(ii) prášková celulóza.
Použitie:
Mikrokryštalická celulóza môže figurovať v potrave ako plnidlo nízkoenergetických potravín; pre človeka je však nestráviteľná. Ďalej je využívaná ako nosič olejov a aromatických látok, emulgátor, zahusťovadlo, náplň do žuvačiek a cukroviniek, stabilizátor pien, protispekavá látka alebo súčasť tabliet. Mikrokryštalická celulóza spolupôsobí pri tvorbe gélov v rôznych výrobkoch na báze cukru, v polevách a pekárskych náplniach. Čiastočne nahrádza zahusťovaciu funkciu škrobu a v emulziách je možné prostredníctvom nej nahrádzať oleje. Prášková celulóza účinkuje ako protispekavá látka, nosič, zahusťovadlo a prísada napomáhajúca súdržnosti potravín, ako sú žuvačky alebo cukrovinky. Celulóza sa objavuje aj v zmrzline, hlboko zmrazených potravinách, mrazených polotovaroch a v pokrmoch určených na prípravu v mikrovlnných rúrach. Celulóza figuruje aj v iných priemyselných odvetviach, napríklad v textilnom alebo papierenskom priemysle.
Výroba:
Na komerčné účely sa celulóza izoluje z dreva odstránením jeho ostatných súčastí. Mikrokryštalická celulóza je vyrábaná z bežnej celulózy pôsobením kyseliny chlorovodíkovej, prášková celulóza sa vyrába mechanickým narušením a prečistením celulózy z rastlinných vlákien.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.