Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

E460 - Celulózy (a.)

Charakteristika:
Polysacharid nerozpustný vo vode, základná stavebná jednotka rastlinných bunkových stien. V práškovej forme biela látka bez zápachu. Bližšie delenie je: 460(i) mikroskryštalická celulóza alebo 460(ii) prášková celulóza.

Použitie:
Mikrokryštalická celulóza môže figurovať v potrave ako plnidlo nízkoenergetických potravín; pre človeka je však nestráviteľná. Ďalej je využívaná ako nosič olejov a aromatických látok, emulgátor, zahusťovadlo, náplň do žuvačiek a cukroviniek, stabilizátor pien, protispekavá látka alebo súčasť tabliet. Mikrokryštalická celulóza spolupôsobí pri tvorbe gélov v rôznych výrobkoch na báze cukru, v polevách a pekárskych náplniach. Čiastočne nahrádza zahusťovaciu funkciu škrobu a v emulziách je možné prostredníctvom nej nahrádzať oleje. Prášková celulóza účinkuje ako protispekavá látka, nosič, zahusťovadlo a prísada napomáhajúca súdržnosti potravín, ako sú žuvačky alebo cukrovinky. Celulóza sa objavuje aj v zmrzline, hlboko zmrazených potravinách, mrazených polotovaroch a v pokrmoch určených na prípravu v mikrovlnných rúrach. Celulóza figuruje aj v iných priemyselných odvetviach, napríklad v textilnom alebo papierenskom priemysle.

Výroba:
Na komerčné účely sa celulóza izoluje z dreva odstránením jeho ostatných súčastí. Mikrokryštalická celulóza je vyrábaná z bežnej celulózy pôsobením kyseliny chlorovodíkovej, prášková celulóza sa vyrába mechanickým narušením a prečistením celulózy z rastlinných vlákien.

Skóre škodlivosti:

safety-score-1

Zaradené do skupiny:

Stabilizátory

Zdroje:

Celulóza – Wikipedie – [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.