E418 - Guma gellan
Charakteristika:
Guma gellan je polysacharid, ktorý produkujú baktérie druhu Sphingomonas elodea. Používa sa ako zahusťovadlo, stabilizátor a želírujúca látka.
Použitie:
Využitie gumy gellan v potravinárstve je predovšetkým ako stabilizátor emulzií a pien, ďalej ako zahusťovadlo a želírujúca látka. Vytvára gély, ktoré vznikajú za studena alebo za tepla, a môžu byť stabilné pri teplotných výkyvoch. Pridáva sa do sójových, čokoládových, ovocných a kokosových nápojov, do želé, krémov, džemov a rôznych poliev. Je to látka znižujúca hladinu cholesterolu.
Výroba:
Priemyselne sa vyrába aeróbnym kvasením baktérií Sphingomonas elodea. Pri procese zahrievania sú mikroorganizmy usmrtené.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.