Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

E412 - Guma guar

Charakteristika:
Guma guar je rozpustná vláknina vytvárajúca s vodou husté roztoky. Vyskytuje sa v semenách rastliny druhu Cyamopsis tetragonolobus, ktorá sa pestuje predovšetkým v Indii. Používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo a emulgátor.

Použitie:
Guma guar má päť- až osemkrát väčšiu zahusťovaciu schopnosť ako škrob a táto jej vlastnosť sa v potravinárstve hojne využíva. Ako stabilizátor sa pridáva do mrazeného ovocia a ovocných nápojov, ako zahusťovadlo do teplých a studených nápojov. Stabilizuje emulzie, čo sa využíva pri výrobe majonéz, aby nedochádzalo k oddeľovaniu olejovej a vodnej fázy. Do mrazených výrobkov sa pridáva z dôvodu zväčšenia objemu, zlepšenia textúry a zvýšenia odolnosti voči tepelným výkyvom. Ďalej vytvára filmy na povrchu mäsových výrobkov a zvyšuje trvanlivosť niektorým pekárskym výrobkom a zamedzuje drobivosti koláčov. Môžeme ho nájsť aj v nízkotučných jogurtoch, zmrzlinách, cukrovinkách, v nízkokalorických dressingoch, mliečnych výrobkoch, atď. Uplatňuje sa aj v kozmetickom priemysle (zubné pasty, pleťové mlieka, krémy) a v textilnom a papierenskom priemysle.

Výroba:
Získava sa zo strukov so semenami z rastliny Cyamopsis tetragonolobus.

Skóre škodlivosti:

safety-score-0

Zaradené do skupiny:

Stabilizátory

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.