Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

E406 - Agar

Charakteristika:
Agar je prírodný polysacharid vyskytujúci sa v červených morských riasach. Je priehľadný, bez chuti a bez zápachu, rozpustný v horúcej vode. Vďaka svojej vysokej gélujúcej schopnosti sa používa ako náhrada želatíny a ako zahusťovadlo alebo stabilizátor.

Použitie:
Agar sa používa predovšetkým ako želatínový prostriedok, ktorý je oproti želatíne stály aj pri vyšších teplotách. Vďaka tejto vlastnosti je agar veľmi vhodný ako zahusťovadlo vytvárajúce s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty. Ďalej sa používa ako stabilizátor, emulgátor a želírujúca látka. Pridáva sa do pekárenských výrobkov, na zahustenie krémov, ale aj do nápojov, zmrzlín, mrazených vaječných krémov, ovocných drení, snehového pečiva, cukrových poliev, cukroviniek, umelo prisladzovaných želé a zaváranín. Uplatňuje sa pri výrobe tavených syrov, mäsových a mliečnych výrobkov. V lekárstve sa využíva ako preháňadlo.

Výroba:
Agar sa získava z červených morských rias v oblastiach Japonska, Nového Zélandu a Indie.

Skóre škodlivosti:

safety-score-0

Zaradené do skupiny:

Želírujúce látky

Zdroje:

Agar – Wikipedie – [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]

 

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.