Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

E400 - Kyselina algínová

Charakteristika:
Kyselina alginová je látka bez chuti a bez zápachu. Senzoricky sa podobá vaječnému bielku alebo želatíne. Je pomaly rozpustná vo vode, ale dobre rozpustná v roztoku sódy. V prírode sa vyskytuje v morských riasach. V sušených riasach je množstvo tejto kyseliny okolo 40%. Chemicky je to hydrofilný koloidný polysacharid, zmiešaný polymér zložený najmä zo zvyšku 1,4-D-kyseliny mannurovej a 1,4-L-kyseliny glukorónovej. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, emulgátor, želírujúca látka a zahusťovadlo.

Použitie:
Kyselina alginová sa používa v potravinárstve ako stabilizátor, emulgátor, želírujúca látka, zahusťovadlo alebo aj ako odpeňovač. Pridáva sa do zmrzlín, kde obmedzuje rast veľkých ľadových kryštálov a zároveň im dodáva objem a textúru. V pekárskych výrobkoch, želé, dezertoch a pudingoch vytvára gély. Ďalej sa používa do mrazených vaječných krémov, ovocných drení, nápojov, cukrových poliev, syrov, tavených syrov, francúzskych dressingov, jogurtov, na potieranie koláčov a ďalších sladkých pekárenských výrobkov alebo do majonéz. S glycerolom je možné použiť algináty ako súčasť povrchových filmov. Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty. Jej využitie nájdeme aj v kozmetickom priemysle, kde sa používa do krémov, telových mliek, šampónov a tekutých pracích prostriedkov ako zahusťovadlo a ako stabilizátor sa používa do zubných pást. V lekárstve zlepšuje znášanlivosť liečiv v žalúdku a v črevách.

Výroba:
Je získavaná z hnedých morských rias alebo aj z iných druhov rias pomocou teplej zásaditej vody.

Skóre škodlivosti:

safety-score-2

Zaradené do skupiny:

Želírujúce látky

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Přehodnocení ADI – EFSA – [web]

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.