![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/05/logo.920e81c7.png)
E363 - Kyselina jantárová
Charakteristika:
Kyselina jantárová je biela, kryštalická látka, bez zápachu, kyslej chuti. Vyskytuje sa vo všetkých živých bunkách a je súčasťou repy, rebarbory, melasy, medu, vajec a ovocia. Nachádza sa tiež v skvasiteľných potravinách, ako je víno, pivo alebo syry.
Použitie:
Kyseliny jantárová sa v potravinárstve uplatňuje ako regulátor kyslosti a ako látka dodávajúca jedlu kyslú chuť. Zároveň aj zvýrazňuje chuť. Používa sa do nápojov (predovšetkým do vín a likérov), do pekárenských a mäsových výrobkov, dezertov a do nápojov v prášku. Niektoré soli kyseliny jantárovej sa môžu používať ako náhradky soli. Jej uplatnenie nájdeme aj v medicíne, kde sa používa ako preháňadlo.
Výroba:
Priemyselne sa vyrába z kyseliny octovej alebo aj z kukurice pomocou mikroorganickej fermentácie glukózy.
Skóre škodlivosti:
![safety-score-0 safety-score-0](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/elementor/thumbs/safety-score-0-qnh9x1agawl84kbcooiqz7e4dao35h9wcnu0qyhfg4.png)
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/05/icons-ecka-safe.png)
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.
![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/04/fp_logo3.b3c5ed0a.png)