E297 - Kyselina fumarová
Charakteristika:
Biely prášok bez zápachu s ovocnou chuťou, zle rozpustný vo vode. Táto kyselina má uplatnenie ako antioxidant, ochucovadlo alebo ako regulátor kyslosti. Prirodzene sa vyskytuje aj ako medziprodukt metabolizmu v telách rastlín a živočíchov a tiež v niektorých druhoch húb.prirodzene vyskytuje v prírode, najviac v nezrelom ovocí, zelených jablkách, višniach, hroznách, marhuliach, hruškách, a pod. Variant D sa pripravuje synteticky.
Použitie:
Využíva sa ako ochucovadlo a regulátor kyslosti nápojov s jablčnou, broskyňovou a vanilkovou príchuťou, v pečených výrobkoch a v dezertoch so želatínou. Funguje ako antioxidant zabraňujúci žltnutiu niektorých sypkých zmesí, ovocných náplní, údenín, sušeného mlieka, slaných zemiačikov a orechov. V niektorých krajinách nachádza uplatnenie aj ako konzervant zabraňujúci mliečnemu kvaseniu vína. V SR môže byť kyselina fumarová pridávaná do náplní a sladkých omáčok, cukrárskych výrobkov na báze cukru, ovocných želatínových dezertov, instantných čajov a žuvačiek.
Výroba:
Pripravuje sa umelo z kyseliny maleínovej, z kvasiniek zemiakovej múčky alebo kukuričného škrobu.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Antioxidanty
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.