Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

E270 - Kyselina mliečna

Charakteristika:
Bezfarebná tekutina bez zápachu a s kyslastou chuťou, často sirupovitej konzistencie, ľahko rozpustná. Vytvára bezfarebné kryštály. Vzniká v tele z glykogénu vo svaloch a vyplavuje sa do krvi. Vyskytuje sa v mäse. Je prirodzeným medziproduktom metabolizmu cicavcov. Zvýrazňuje a zlepšuje chuť, zosilňuje účinnosť antioxidantov, ovplyvňuje hodnotu pH a môže byť využitá ako rozpúšťadlo. Kyselina mliečna sa vyskytuje v dvoch formách: D (negatívne) a L (pozitívne), ktoré sa obe prirodzene vyskytujú v kvasených potravinách. Slúži tiež ako antimikrobiálna látka a jej L(+) forma nachádza uplatnenie v dojčenskej výžive.

Použitie:
Slúži ako činidlo upravujúce kyslosť. Možno ju nájsť v nápojoch, cukrovinkách, margarínoch, olivách, sušených vaječných bielkoch, chlebe, rožkoch, žemliach, syrových produktoch, mrazených dezertoch, šerbetoch, masle, džemoch a používa sa aj v pivovarníctve. Prirodzene konzervuje potraviny ako je kyslá kapusta, uhorky, jogurty, smotana alebo syry. Jej L(+) forma nachádza uplatnenie v dojčenskej výžive.

Výroba:
Pripravuje sa synteticky alebo mikrobiálnou cestou – fermentáciou srvátky, zemiakov, melasy či škrobov.

Skóre škodlivosti:

safety-score-0-fix

Zaradené do skupiny:

Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu

Zdroje:

Kyselina mléčná – Wikipedie – [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]

 

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.