![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/05/logo.920e81c7.png)
E270 - Kyselina mliečna
Charakteristika:
Bezfarebná tekutina bez zápachu a s kyslastou chuťou, často sirupovitej konzistencie, ľahko rozpustná. Vytvára bezfarebné kryštály. Vzniká v tele z glykogénu vo svaloch a vyplavuje sa do krvi. Vyskytuje sa v mäse. Je prirodzeným medziproduktom metabolizmu cicavcov. Zvýrazňuje a zlepšuje chuť, zosilňuje účinnosť antioxidantov, ovplyvňuje hodnotu pH a môže byť využitá ako rozpúšťadlo. Kyselina mliečna sa vyskytuje v dvoch formách: D (negatívne) a L (pozitívne), ktoré sa obe prirodzene vyskytujú v kvasených potravinách. Slúži tiež ako antimikrobiálna látka a jej L(+) forma nachádza uplatnenie v dojčenskej výžive.
Použitie:
Slúži ako činidlo upravujúce kyslosť. Možno ju nájsť v nápojoch, cukrovinkách, margarínoch, olivách, sušených vaječných bielkoch, chlebe, rožkoch, žemliach, syrových produktoch, mrazených dezertoch, šerbetoch, masle, džemoch a používa sa aj v pivovarníctve. Prirodzene konzervuje potraviny ako je kyslá kapusta, uhorky, jogurty, smotana alebo syry. Jej L(+) forma nachádza uplatnenie v dojčenskej výžive.
Výroba:
Pripravuje sa synteticky alebo mikrobiálnou cestou – fermentáciou srvátky, zemiakov, melasy či škrobov.
Skóre škodlivosti:
![safety-score-0-fix safety-score-0-fix](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/elementor/thumbs/safety-score-0-fix-qomc1qe8burdvbwiwnudfnzsuy21u4ztf26b85hjlg.png)
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/05/icons-ecka-animal.cf653f26.png)
![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/05/icons-ecka-safe.png)
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.
![](https://www.staryotec.sk/wp-content/uploads/2024/04/fp_logo3.b3c5ed0a.png)