Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

E263 - Octan vápenatý

Charakteristika:
V surovej forme ide o hnedú, silne hygroskopickú látku – jeho bežnejšia forma je monohydrát. Používa sa ako spevňujúca a zahusťujúca látka, stabilizátor, konzervant (má podobné antimikrobiálne vlastnosti ako kyselina octová) a činiteľ upravujúci pH. Má schopnosť viazať nežiaduce kovy, čím zabraňuje farebným a štruktúrnym zmenám danej potraviny, vzniku zrazenín, lepkavosti (napríklad v pive, chlebe či muštoch) a žltnutiu.

Použitie:
Nachádza sa napríklad v pekárskych výrobkoch, pudingoch, sirupoch, sladkých omáčkach a náplniach. Niektoré zlúčeniny octanu vápenatého s horčíkom slúžia ako prísady do solí. V chemickom priemysle sa využíva na výrobu kyseliny octovej alebo acetónu, ďalej pri bielení a tiež bráni vzniku hrdze v kovových kontajneroch. V medicíne nachádza uplatnenie ako zdroj vápnika.

Výroba:
Výroba octanu vápenatého mohla prebiehať už v minulosti, pretože ho možno pripraviť namáčaním vaječných škrupín v octe. Priemyselne sa vyrába reakciou vápna a kyseliny octovej.

Skóre škodlivosti:

safety-score-2

Zaradené do skupiny:

Stabilizátory

Zdroje:

Calcium acetate – Wikipedia, the free encyclopedia – [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]

 

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.