E211 - Benzoan sodný
Charakteristika:
Benzoan sodný je sodná soľ kyseliny benzoovej (benzénkarboxylovej). Biely prášok, dobre rozpustný vo vode. Používa sa ako konzervant, predovšetkým v kyslom prostredí, kde zamedzuje množeniu kvasiniek a plesní. Vyskytuje sa aj v prírode, napr. v brusniciach, slivkách, škorici, v zrelom klinčeku a jablkách.
Použitie:
Benzoan sodný je najviac používaný ako konzervant, nájdeme ho často v nealkoholických nápojoch, uhorkách v pohári, omáčkach a ovocných džúsoch, džemoch, syroch, ovocných šalátoch, margarínoch, balených treskách a v ďalších potravinách. Môžeme sa s touto látkou stretnúť aj v kozmetike, napríklad v zubnej paste, šampónoch, dezodorantoch alebo rôznych krémoch s pH nižším ako 4. Pre svoje antikorozívne účinky sa veľká časť produkcie používa ako prísada do protimrznúcich zmesí v aute.
Výroba:
Na komerčné účely sa benzoan sodný vyrába chemickým procesom – neutralizáciou kyseliny benzoovej (tá sa vyrába oxidáciou toluénu) hydroxidom sodným. V roku 1997 bola celosvetová produkcia odhadovaná na 60 000 ton, najväčšími výrobcami je Holandsko, Estónsko, USA a Čína.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Zdroje:
Sodium benzoate, Wikipedia – [web]
Benzoic acid and sodium benzoate, Inchem – [web]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Eat safe, Bill Statham – [kniha]
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová – [kniha]
Food additives, Dr. Christine Farlow – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.