Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

E270 - Kyselina mliečna

Charakteristika:
Bezfarebná tekutina bez zápachu a s kyslastou chuťou, často sirupovitej konzistencie, ľahko rozpustná. Vytvára bezfarebné kryštály. Vzniká v tele z glykogénu vo svaloch a vyplavuje sa do krvi. Vyskytuje sa v mäse. Je prirodzeným medziproduktom metabolizmu cicavcov. Zvýrazňuje a zlepšuje chuť, zosilňuje účinnosť antioxidantov, ovplyvňuje hodnotu pH a môže byť využitá ako rozpúšťadlo. Kyselina mliečna sa vyskytuje v dvoch formách: D (negatívne) a L (pozitívne), ktoré sa obe prirodzene vyskytujú v kvasených potravinách. Slúži tiež ako antimikrobiálna látka a jej L(+) forma nachádza uplatnenie v dojčenskej výžive.

Použitie:
Slúži ako činidlo upravujúce kyslosť. Možno ju nájsť v nápojoch, cukrovinkách, margarínoch, olivách, sušených vaječných bielkoch, chlebe, rožkoch, žemliach, syrových produktoch, mrazených dezertoch, šerbetoch, masle, džemoch a používa sa aj v pivovarníctve. Prirodzene konzervuje potraviny ako je kyslá kapusta, uhorky, jogurty, smotana alebo syry. Jej L(+) forma nachádza uplatnenie v dojčenskej výžive.

Výroba:
Pripravuje sa synteticky alebo mikrobiálnou cestou – fermentáciou srvátky, zemiakov, melasy či škrobov.

Skóre škodlivosti:

safety-score-0-fix

Zaradené do skupiny:

Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu

Zdroje:

Kyselina mléčná – Wikipedie – [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]

 

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.