Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

Prírodná látka, získaná prírodnou cestou
Látka vyskytujúca sa v prírode, získaná synteticky
Syntetická prísada, bez známych vedľajších účinkov
Prísada nevhodná pre deti, alergikov, osoby citlivé na chémiu v potravinách

u nás nenájdete

Prísada, ktorá je podozrivá ako príčina alergií, hyperaktivity
Prísada, ktorá pravdepodobne spôsobuje alergie, hyperaktivitu *
Prísada, ktorá môže mať karcinogénne účinky

Tiež u nás nenájdete zostatkové produkty mäsového priemyslu
(kože, kosti, šľachy, chrupavky, vrátane separátu)
– stužené rastlinné tuky
– palmový tuk
– glutaman sodný

Viac o kategórii 3

Hoci do tejto kategórie spadá veľké množstvo prídavných látok, u Starého Otca nájdete z nej len pár, najmä sorban draselný, ktorý sa používa vo výrobkoch ako konzervant, alebo natamycín, čo je látka, ktorá sa používa na ošetrovanie povrchu syrov.

Viac o kategórii 5

V tejto kategórii sme napriek našej „posadnutosti“ dokonalým zložením urobili dve výnimky a to sú oxid siričitý (vo forme siričitanov) a dusitan sodný. Prečo sme ich ochotní v produktoch akceptovať?

Siričitany (zlúčeniny oxidu siričitého) sú v malom množstve neoddeliteľnou súčasťou 99% vyrábaných vín. Vo vinárstve sa používajú stáročia a sú dôležité najmä z tých to dôvodov:

– Majú antibakteriálne účinky. Zabraňujú množeniu baktérii a kvasiniek vo víne
– Vo funkcii konzervantu chránia arómu a farbu vína

Preto sa v čase stali štandardom. Dokonca európska norma povoľuje isté množstvo siričitanov aj v BIO vínach. Ich množstvo vo víne je prísne kontrolované, pričom platí, že menej ich obsahuje červené víno.

Vína bez obsahu siričitanov je samozrejme možné vyrobiť, ale sú pomerne raritné a drahé. Ak by sme sa zamerali iba na tieto vína, nevedeli by sme vám priniesť dostatočne kvalitnú a širokú ponuku produktov v tejto kategórii.

Dusitan sodný je súčasťou rýchlosoli, používanej v mäsiarstve. Jedná sa o prísadu, ktorá má vo výrobkoch najmä dve hlavné úlohy:

– Zabraňuje množeniu baktérii vo výrobku a tým zabraňuje vývoju škodlivých látok pre ľudský organizmus (napr. botulotoxínu)
– Viazaním železa v produkte zabraňuje oxidácii a tým pádom premene farby produktu z klasickej „mäsovej“ ružovej na sivozelenú

Preto ich obsahuje 95% produktov na trhu. Rovnako ako siričitany, aj dusitany sa v rôznych formách používajú dlhodobo, dokonca tisícročia, a ich množstvo v produktoch je rovnako veľmi prísne limitované legislatívou.

Samozrejme, dajú sa vyrobiť aj produkty bez dusitanov alebo „naoko“ bez dusitanov. V tej druhej kategórii sú výrobcovia, ktorí pridávajú do svojich výrobkov dusitany napríklad vo forme sušenej zeleniny, ktorá je známa obsahom dusitanov (najmä červená repa). My však s vami hráme fér hru, preto používanie dusitanov priznávame, keďže ich prínos z hľadiska bezpečnosti potraviny považujeme za väčší ako hrozbu z ich konzumácie.

zdroj stupnice: www.staryotec.sk/ferpotravina, partner: www.ferpotravina.cz

Nezisková organizácia FÉR potravina sa téme prídavných látok venuje už od roku 2007, kedy bola založená prvá stránka o prídavných látkach pre verejnosť s názvom emulgatory.cz. Svojim projektom pomáha ľuďom orientovať sa v prídavných látkach. Je veľmi dôležité, aby mali ľudia v tejto oblasti nezávislé a objektívne informácie, pretože v tejto oblasti existujú rôzne záujmové skupiny, ktoré práve z dôvodu svojich záujmov budú uprednostňovať stanovisko, ktoré im vyhovuje.

Stupnica škodlivosti potravinových prísad

Bez É
Prírodná látka, získaná prírodnou cestou
Látka vyskytujúca sa v prírode, získaná synteticky
Syntetická prísada, bez známych vedľajších účinkov
Prísada nevhodná pre deti, alergikov, osoby citlivé na chémiu v potravinách, …
Prísada, ktorá je v podozrivá ako príčina alergií, hyperaktivity, …
Prísada, ktorá pravdepodobne spôsobuje alergie, hyperaktivitu, …
Prísada, ktorá môže mať karcinogénne účinky

Táto stupnica je úplne subjektívnym hodnotením autorov tejto webovej stránky, vyjadrujúcim ich názor na škodlivosť potravinových prísad. Slúži pre jednoduchú orientáciu v nebezpečenstve jednotlivých konzervantov, emulgátorov, farbív, sladidiel, zahusťovadiel, jednoducho „éčok“.

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.